ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

My Favorite

Studeni

Books:

Ivan Aralica "Duše robova"
Moderni povijesni roman, koji prikazuje ne prošlo i ne buduće stanje u društvu, ne apstraktne karaktere pojedinaca nego one tipizirane, ukalupljene  i uvijek prisutne vrste ljudi i situacija koji gotovo nikad neće prestati postojati kao što neće nestati ni dobra i zla.
 Čitali mi roman sada ili za deset godina on će uvijek biti suvremen i čvrsto ukorijenjen u sadašnjicu jer kad je riječ o politici i ljudima nema velikih promjena, dva koraka naprijed-dva nazad.
 Uvijek će biti onih željnih uspjeha, onih koji iskorištavaju, onih koji suosjećaju, onih koji pomažu i onih koji samo postoje i služe. 

Zavladao je strah od iskrenosti, povjerenja, i ozbiljnosti, zavladala je lažna veselost, sprdnja i podbadanje puno dvosmislenosti.

Jer, čovjek koji životari u zajednici s mišlju da se sam spašava dok se ona topi, nije spreman ni prstom maknuti kad je treba štititi, pa te zajednice i ne propadaju što bi morale propasti, već što su njihovi članovi uvjereni da im nema spasa.

Kad vođe proreknu bolje dane, a njihovo se proroštvo ne ispuni, nisu krivi oni nego njihovi podanici koji divno proroštvo ne znadoše ostvariti.

Music:

The National "Trouble will find me"

Movies:

"Misery" (1990.) Stephen King
"Punched" (Abgestempelt) (2012.) short movie