ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Budapest




 Putovanja? Čemu? Zašto tražiti tuđa lica i nove predjele da iz njih kao iz razasutih slova slažeš uvijek isti odgovor na uvijek ista pitanja. Zar nije bolje ostati kod kuće, bolje i dostojnije? 
Smrt će doći i tamo. 

Citira Aleksandar Stanković francuskog pjesnika Paula Valerya u svom članku o putovanju po talijanskim i austrijskim Alpama, i kaže iako se slaže s oštroumnim mišljenjem slavnog Valerya  on ipak ode na putovanje tu i tamo i najčešće mu bude lijepo. Tako je i sa mnom, pametna je ovo i istinita konstatacija ali ima nešto u novom i neistraženom. Kada svojim očima vidiš nešto po prvi puta a još kada je to nešto neopisivo lijepo i uzbudljivo sreća je još veća a smrt se čini jako dalekom. Moja prijateljica Krisitina i ja smo se ove jeseni odlučile za Budimpeštu. Mnogo smo puta u životu griješile i to najčešće u duetu ali ne i ovaj put. Putovanje je bilo pun pogodak. Sadržaja za razgledavanje ima jako jakooo puno, sve je bajkovito lijepo a jesen je godišnje doba koje inače obožavam i svemu je dalo dodatnu čar. Uzele smo stan u centru grada tako da nam je sve bilo jako blizu i sve smo stigle obići u četiri dana. Financijski je grad i više nego prihvatljiv. Kava, kolači i hrana su vrhunski. Restorana i kafića imate na svakom koraku svi su jako lijepo uređeni i ukusni. S mađarskom kuhinjom nismo baš eksperimetirale ali njihove palačinke s đemom su nešto najfinije ikad. 
Cilj nam je bio vidjeti što više i naravno zabaviti se. Cilj je ispunjen :)
 Jedan on dražih izleta nam je bila vožnja Dunavom, taj pogled ću pamtiti još godinama. Posjet otočiću sv. Margareta, Ribarski bastion, Bazilika sv. Stjepana kao i muzejima (House of terror) i Nacionalnoj knjižnici Szecheny koja na moje iznenađenje ima mnogo hrvatskih autora iz novije hrvatske književnosti. Večernje šetnje su predivne, jer je pogled na osvijetljene mostove neopisiv, samo ukoliko se ne bojite svoje sjene kao nas dvije, tada svaki sumnjivi pogled završi smijehom i trčanjem doma :) Nekih većih problema nismo imale osim što sam ja totalno dezorijentirana u stranom svijetu ali zato je Kristina i više nego dobra u tome, prije puta se dobro informirala na forumima o svim znamenitostima i gradskom prijevozu  tako da se sve može saznati bez problema i samo preostaje fun fun fun.