četvrtak, 16. svibnja 2013.

Theater


Za kraj dramske sezone u HNK Zadar izvedena je predstava "Tko se boji Virginije Woolf?"
To je psihološka drama Edwarda Albeeja koja je premijerno izvedena u New Yorku 1962.godine i od tada je izvedena nebrojeno mnogo puta diljem svijeta a i filmski je adaptirana 1866.god i nagrađena Oskarom
 (u izvedbi Elizabeth Taylor i Richarda Burtona ).
Dramski tekst je dobio ime po jednoj od najpoznatijih Disneyevih pjesama iz crtića "Three little pigs" u kojoj dva praščić koja su bili lijena i svoju kuću napravila od slame i grančica pjevaju ovu pjesmu u nadi da ih veliki vuk neće dohvatiti.
Naslov je paronimija u kojem je umjesto big bad woolf umetnuto ime književnice Virginie Woolf što nije slučajno jer je Virginia spisateljica narativnog modernizma i osnivačica feminističke književne kritike koja se posebno bavila stanjima ljudske (ženske) psihe, senzibilnim likovima uronjenima u preispitivanje sebe i svoje doživljajnosti.
Također ne slučajno ti likovi su uglavnom bili ograničeni na intelektualiziranu englesku srednju klasu društva kakvu nalazimo i u ovoj predstavi samo pod američkom zastavom.
U drami su vidljivi motivi i teme kojima se Virginia Woolf opsesivno bavila a to su metaforiziran jezik, seksualna ambivalencija i meditacije o protoku vremena i života.
 Edward Albee je izjavio kako ozbiljna umjetnost nebi smjela biti trgovina i kako mnogi ljudi ne žele da umjetnost bude uznemiravajuća nego eskapistička da pomoću nje pobjegnu iz stvarnosti, iz života, od odgovornosti, ali naglašava da je takva umjetnost samo gubljenje vremena.
Ovaj dramski tekst ispunjava njegova nastojanja da prodre i realno prikaže ljudsku psihu da prikaže ljudske traume,opsesivnost, podvojenu ljubav koja varira iz krajnosti u krajnost- od mržnje, gađenja i podlosti do brižne osjećajnosti.
 Prikazuju se četiri lika i njihovi životi od onog trenutka kada ulaze u stan Marthe i Giorga nakon što su napustili sveučilišnu zabavu.
 Priča se o događajima koji su doveli do međusobnog nezadovoljstva partnera, o nerazumijevanju kojeg uzrokuju nejednake životne želje, ambicioznost, neispunjeni snovi (rušenje američkog sna), očekivanja okoline-obitelji.
 Prikazuje se međusobno povređivanje, izazivanje, hladnoća, tupost, hipersenzibilnost 
sve one krajnosti koje poduzimamo kada želimo povrijediti nekog koga volimo jer ga toliko dobro poznajemo da to možemo.
  Situacije ljudske ludosti ovdje su prikazane realno i mi ih razumijemo jer su ljudske i nisu nam strane jer izgleda čovjek jednostavno ne može da se oslobodi ludosti kao ni svoje kože.

Nastupali su glumci zagrebačke Akademije : 

Tihana Lazović- Martha
Ivan Grčić- George
Hrvojka Begović -Honey
Adrian Pezdirić -Nick