četvrtak, 15. prosinca 2011.

Čudesna stvarnost


Kišovito je vrijeme ovih dana pa nažalost nemamo priliku slikati sve kombinacije koje smo ovaj tjedan nosile a i više su praktične nego umjetničke zbog spomenutih vremenskih uvjeti koji nas uvelike ograničavaju.   
Iako kreativni duh nas nikako nije napustio. 
Ovog puta ćemo inspiraciju i ideje pretvoriti u riječi umjesto slike. 
Danas na predavanju usjekla mi se u misao rečenica: svaki tekst ili bilo kakva medijska djelatnost koja se ne bavi ljudima je pogrešna! Jer svaki tekst treba početi i završiti s ljudima.
 Oni su stvarnosti koja nas okružuje, ona jednostavnost i jasnoća koja nas ne odvraća od realnosti jer oni jesu stvarnost i smisao svega.
Upravo zbog toga današnji post posvećujemo stvarnim ljudima koji nas inspiriraju i zbog kojih volimo modu i koji su nam usadili osjećaj za modu. 
Pod pojmom moda u ovom smislu ne podrazumijevamo glorificirane skupe stvari i objekte kao ni tete koje nam se više nego vidljivo sređene smješkaju s reklama, nego stvaranje, kreativnost, osjećaj i ideje zbog kojih navečer ne možeš spavati i kada ih ujutro realiziraš u odjevnu kombinaciju zbog koje se osjećaš posebno. Upravo zbog ovog iskrivljenog pojma mode do nedavno sam miješala pojam umjetnik i njegovo djelo,tek sam postepeno nekako neodređeno uspjela razdvojti taj par.
 Pojam umjetnik podrazumijeva da ne možeš biti veliki gad, jer kako možeš zarobiti ljepotu i kreativnost svijeta u svom djelu a nikad mu ne pripadati. 
Nadilaze li nas tada vlastita djela? 
Ruka dotiče nešto božanstveno dok noge hodaju mediokritetom.
 Zato voljeli više jedno ili drugo pod današnji pojmom umjetnost i moda glasnik i poruka možda se nikad ne miješaju. 
Naš odabir uzora ubraja stvarne ljude koji stvaraju ali i žive modu osjećaju je i stapaju se s njom. 
Svoju osobnost i karakter pokazuju kroz svoju odjeću ali ne da ona bude samo prazan estetski dojam nego da slika zaista kaže tisuće riječi više, kojima godine služe kao primjer iskustva i koji svoj talent kao dijamant bruse godinama dok ne postignu savršenstvo a u međuvremenu su jednostavno sretni zbog osjećaja kojim ih moda ispunjava.